Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Κατασκευή Πυροσφραγίδας

Μιας και αρχίσαμε τις κατασκευές είπαμε να φτιάξουμε και την δική μας πυροσφραγίδα.
Όπως μας κάνανε, οι καιροί είναι δύσκολοι και ο καθένας μας προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα. Η αγορά μιας πυροσφραγίδας φτάνει τα 100€, ουδέν ευκαταφρόνητο ποσό.

Τα υλικά στοίχισαν περίπου 6-7€ και εργασία όπως πάντα!!!

Τον προηγούμενο μήνα είχαμε προμηθευτεί τα γράμματα και τους αριθμούς με τους οποίου θα σημαδέψουμε τις κυψέλες μας. Έτσι βάζοντάς τα στην σειρά μετρήθηκε 13cm το μήκος τους.
Η λάμα που θα ακουμπάνε τα γράμματα θα είναι 20cm μήκος, 3cm φάρδος και πάχος 5mm.


Τώρα δεξιά και αριστερά πάνω στην λάμα αυτή θα κολληθούν άλλα δυο λαμάκια των ιδίων διαστάσεων και θα σχηματιστεί ένα  [ Π ].  Η κόλληση θα γίνει από την εσωτερική μεριά.




Στο εσωτερικό του  [ Π ] θα κολλήσουμε 2 παξιμάδια για ντίζα Μ12 δεξιά και αριστερά όπως φαίνεται στις επάνω φοτό.

Στις ίδιες διαστάσεις κόβουμε ακόμα ένα λαμάκι όπου εκεί πάνω θα στηριχτεί το φλόγιστρο.
Ανοίγουμε 2 τρύπες για να περάσουν οι δυο ντίζες και στην μέση αφού μετρήσουμε την διάμετρο του φλόγιστρου (13mm) ανοίγουμε και μια τρίτη. Η λάμα στερεώνεται πάνω και κάτω με 2 παξιμάδια.



Για να στερεωθεί το φλόγιστρο καλά κόλλησα ένα κομματάκι στρόγγυλο σίδερο με 13αρα τρύπα πάνω στο λαμάκι. Εκεί άνοιξα και μια τρύπα στα πλάγια ώστε να μπει και μια βίδα για να σφίξει τελείως.



Στην πάνω μεριά μπήκε ένα τετράγωνο γαλβανιζέ σίδερο για χερούλι το οποίο και αυτό βιδώθηκε με παξιμάδια και ροδέλες πάνω και κάτω.

Τώρα για να στερεωθούν τα γράμματα πήρα ένα τετράγωνο σίδερο το οποίο έκοψα τις 3 πλευρές, και άφησα λίγο ώστε να αγκαλιάζει την λάμα που θα πατάνε τα γράμματα.



Με τον τροχό κόπηκε ένα "παράθυρο" 2.5cm φάρδος και 16cm μήκος για να θηλυκώσουν και να σφίξουν τα γράμματα πάνω στην λάμα. Επίσης κολλήθηκαν και 2 σιδεράκια στο κέντρο για ενίσχυση, για να μην στραβώσει από την θερμότητα.



Δεξιά - αριστερά με ένα μικρό τρυπανάκι ανοίχτηκαν δύο τρύπες μπήκαν 2 βιδάκια για να σφίξει και αυτό στη λάμα.

Είμαστε έτοιμοι. Βάζουμε το φλόγιστρο επάνω, σταφ με τον αναπτήρα και το αφήνουμε να κάψει.



Επειδή είμαστε ΈΛΛΗΝΕΣ και ΈΛΛΗΝΑΣ = Πατέντα έιπα να φτιάξω και ένα ρακόρ ώστε να προσαρμοστεί αντί το φλόγιστρο σωλήνας 5m (πάνω απ' όλα η ασφάλεια) με φιάλη υγραερίου για περισσότερη οικονομία. Βέβαια δεν ξέρω αν θα αποδώσει όσο το φιαλάκι προπανίου. Η δοκιμή θα γίνει σύντομα μιας και παραλάβαμε τους 40 απο τους 60 ορόφους.


Η δοκιμή έγινε σήμερα. Πυροσφραγίστηκαν 20 όροφοι και 200 πλαίσια σε ~ 2 ώρες. Ο χρόνος πιστεύω είναι πολύς. Μάλλον χρειάζεται και άλλο φλόγιστρο ώστε να καίνε και τα 2 μαζί και να μειωθεί ο χρόνος. 
Επειδή είδα ότι μετά από κάποια ώρα άρχισαν να καίγονται τα χέρια μου από την θερμότητα, θα βάλω μια μεγαλύτερη λάμα (φύλλο τιτανίου 1mm) γυρισμένο προς τα κάτω για να διορθωθεί και αυτό το "μειονέκτημα"

Να και μερικές φοτό από τους πυροσφραγισμένους ορόφους.




                

4 σχόλια:

μελιΣακης είπε...

καλή χρονιά Βασίλη , χρόνια πολλά και για την ονομαστική σου εορτή!

Unknown είπε...

Ευχαριστώ πολύ Σάκη και εσυ οτι επιθυμεις!

Unknown είπε...

Ενδιαφέρομαι για πυροσφραγιδα

Unknown είπε...

Ενδιαφέρομαι για πυροσφραγιδα